Sernik na zimno o smaku hibskusa i zielonej herbaty
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:
spód:
50 g kaszy jaglanej ekspandowanej200 g białej czekolady
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42 %
masa hibiskusowa:
400 g serka kremowego2 galaretki truskawkowe
3 łyżki zmielonych kwiatów hibiskusa
masa z zieloną herbatą:
400 g serka kremowego2 galaretki agrestowe
łyżka zielonej herbaty matcha
wykończenie:
galaretka truskawkowa rozrobiona w 300 ml wrzątku125 g borówki amerykańskiej
kwiaty lawendy
motylki cukrowe
Wykonanie:
spód:
Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy jagły, mieszamy. Masą wykładamy spod tortownicy. Spód tortownicy dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki.masa hibiskusowa:
Galaretki wsypujemy do miski, dosypujemy hibiskus zalewamy 200 ml wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do przestudzonej galaretki dodajemy serek i miksujemy blenderem z końcówką do ubijania do połączenia składników.masa z zieloną herbatą:
Galaretki wsypujemy do miski, dosypujemy herbatę i zalewamy 200 ml wrzątku.Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do przestudzonej galaretki dodajemy serek i miksujemy blenderem z końcówką do ubijania do połączenia składników.Na spód jaglany wylewamy na przemian po łyżce wazowej masę herbacianą i hibiskusową. Na wierzch wykładamy galaretkę truskawkową pokruszoną widelcem na kryształki, posypujemy borówkami. Ciasto chłodzimy przed podaniem 3-4 godziny. Przed podaniem ciasto można dodatkowo przybierać kwiatami lawendy i cukrowymi motylkami.
Komentarze
Prześlij komentarz