Sernik na zimno o smaku hibskusa i zielonej herbaty

Orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem suszonych kwiatów hibiskusa i zielonej herbaty matcha to moja propozycja ciasta idealnego na letnie upały.


Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:

spód:

50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g białej czekolady
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42 %

masa hibiskusowa:

400 g serka kremowego
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki zmielonych kwiatów hibiskusa

masa z zieloną herbatą:

400 g serka kremowego
2 galaretki agrestowe
łyżka zielonej herbaty matcha

wykończenie:

galaretka truskawkowa rozrobiona w 300 ml wrzątku
125 g borówki amerykańskiej
kwiaty lawendy
motylki cukrowe

Wykonanie:

spód:

Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy jagły, mieszamy. Masą wykładamy spod tortownicy. Spód tortownicy dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki.

masa hibiskusowa:

Galaretki wsypujemy do miski, dosypujemy hibiskus zalewamy 200 ml wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do przestudzonej galaretki dodajemy serek i miksujemy blenderem z końcówką do ubijania do połączenia składników.

masa z zieloną herbatą:

Galaretki wsypujemy do miski, dosypujemy herbatę i zalewamy 200 ml wrzątku.Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do przestudzonej galaretki dodajemy serek i miksujemy blenderem z końcówką do ubijania do połączenia składników.

Na spód jaglany wylewamy na przemian po łyżce wazowej masę herbacianą i hibiskusową. Na wierzch wykładamy galaretkę truskawkową pokruszoną widelcem na kryształki, posypujemy borówkami. Ciasto chłodzimy przed podaniem 3-4 godziny. Przed podaniem ciasto można dodatkowo przybierać kwiatami lawendy i cukrowymi motylkami.



Komentarze

Popularne posty