Majonez z sosem Sriracha

Domowy, kremowy majonez z jaj od kur z wiejskiego chowu, bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Naturalnie pyszny. Ten został wzbogacony pikantnym sosem Sriracha dzięki czemu wspaniale uzupełnia smak kanapek, tostów czy pizzy.

Składniki:

jajko od szczęśliwej kury
łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka sosu Sriracha
łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub soku z cytryny
200-250 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sos Sriracha, sól, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.

Komentarze

Popularne posty