Zupa pieczarkowa z kukurydzą

Aromatyczna zupa pieczarkowa z dodatkiem młodych warzyw korzeniowych i słodkiej kukurydzy nie tylko cieszy oczy, ale również podniebienie.

Składniki:

500 g pieczarek
marchewka
korzeń pietruszki
por
ziarna obrane z kolby kukurydzy
3-4 ziemniaki
pęczek koperku
dymka razem ze szczypiorkiem
sól lub domowa przyprawa warzywna
pieprz
łyżka masła
200 g słodkiej śmietanki 42%
2 litry rosołu lub wody

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojonego pora. Warzywa lekko solimy. Do warzyw dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i ziarna kukurydzy. Podsmażamy razem 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub rosołem. Jeśli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej płynu. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy posiekaną dymkę i koperek. Zupę doprowadzamy do zagotowania.

Komentarze

Popularne posty