Śledź w sosie tzatzyki

 Płaty śledziowe ukryte pod orzeźwiającym greckim sosem tzatzyki.

Składniki:

6 płatów śledziowych
5-6  łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku polskiego
ogórek gruntowy
sól morska
pieprz
szczypta cukru
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek

Wykonanie:

Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy na półmisku.
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy, odstawiamy na 10-15 minut. Odlewamy sok z ogórka. Do odciśniętego ogórka dodajemy jogurt, majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Sos wykładamy na śledzie, dokładnie rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy plasterkami ogórka, koperkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu.


Komentarze

Popularne posty