Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu


Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

Składniki:

ziemniaki
olej rzepakowy do smażenia
sól morska
pieprz czarny lub kolorowy
szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.













Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.













Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą  i świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty