Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu
Składniki:
ziemniakiolej rzepakowy do smażenia
sól morska
pieprz czarny lub kolorowy
szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.
Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz