Krokiety z fasolką szparagową i pecorino romano

Oryginalne krokiety - ciasto naleśnikowe z dodatkiem pikantnej pasty harissy ukrywa fasolkę szparagową i wyrazisty ser pecorino romano całość okryte jest chrupiącym boczkiem.

Składniki:

ciasto:

250 g mąki
szczypta soli
łyżka harissy
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
łyżka masła

nadzienie:

600 g ugotowanej fasolki szparagowej
300 g drobno startego pecorino romano
200 g słodkiej śmietanki 42%
pieprz

20 cienkich plasterków wędzonego surowego boczku

Wykonanie:

ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka, harissę oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.

farsz:

Ser mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem.Fasolki przycinamy tak by były równej długości.

Na każdy naleśnik nakładamy masę serową, a na niej układamy fasolkę. Zawijamy brzegi, a następnie zwijamy naleśnik.
Krokiety owijamy w plasterki boczku, a następnie zapiekamy w piecyku lub obsmażamy na patelni.

Komentarze

Popularne posty