Krokiety z fasolką szparagową i pecorino romano
Oryginalne krokiety - ciasto naleśnikowe z dodatkiem pikantnej pasty harissy ukrywa fasolkę szparagową i wyrazisty ser pecorino romano całość okryte jest chrupiącym boczkiem.
szczypta soli
łyżka harissy
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
łyżka masła
300 g drobno startego pecorino romano
200 g słodkiej śmietanki 42%
pieprz
20 cienkich plasterków wędzonego surowego boczku
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
Na każdy naleśnik nakładamy masę serową, a na niej układamy fasolkę. Zawijamy brzegi, a następnie zwijamy naleśnik.
Krokiety owijamy w plasterki boczku, a następnie zapiekamy w piecyku lub obsmażamy na patelni.
Składniki:
ciasto:
250 g mąkiszczypta soli
łyżka harissy
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
łyżka masła
nadzienie:
600 g ugotowanej fasolki szparagowej300 g drobno startego pecorino romano
200 g słodkiej śmietanki 42%
pieprz
20 cienkich plasterków wędzonego surowego boczku
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka, harissę oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
farsz:
Ser mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem.Fasolki przycinamy tak by były równej długości.Na każdy naleśnik nakładamy masę serową, a na niej układamy fasolkę. Zawijamy brzegi, a następnie zwijamy naleśnik.
Krokiety owijamy w plasterki boczku, a następnie zapiekamy w piecyku lub obsmażamy na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz