Koreczki śledziowe z czerwonym i zielonym pesto
Koreczki śledziowe z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto to propozycja ciekawej przystawki śledziowej.
100 g sera feta
6 zielonych oliwek
pieprz czerwony
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
4 liście laurowe najlepiej świeże
4 ziarna angielskie
olej i sok oraz skórka z cytryny
papryczka chili
łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
bazylia
oregano
olej spod pomidorów około 2-3 łyżki
łyżka parmezanu
sól
pieprz
sok i skórka z połowy cytryny
oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
6 płatów śledziowych smarujemy czerwonym pesto, zwijamy ruloniki, na wierzch każdego kładziemy po kostce fety.
Pozostałe 6 płatów smarujemy zielonym pesto, a do środka każdego wkładamy zieloną oliwkę i ziarenko czerwonego pieprzu.
Na dno dwóch szklanych naczyń układamy posiekaną cebulę, po 2 liście laurowe i ziela angielskie. Na tak przygotowanym podłożu układamy w jednym koreczki z zielonym pesto, a w drugim z czerwonym.
Koreczki z czerwonym pesto posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, a z zielonym posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Obie wersje koreczków skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórką, a następnie zalewamy olejem. Olej powinien dokładnie pokryć śledzie. Śledzie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Podajemy podane posypane świeżą natką pietruszki.
Składniki:
na 12 koreczków:
12 płatów śledziowych100 g sera feta
6 zielonych oliwek
pieprz czerwony
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
4 liście laurowe najlepiej świeże
4 ziarna angielskie
olej i sok oraz skórka z cytryny
pesto czerwone:
150 g odsączonych z oleju suszonych pomidorówpapryczka chili
łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
bazylia
oregano
olej spod pomidorów około 2-3 łyżki
pesto zielone:
pęczek bazyliiłyżka parmezanu
sól
pieprz
sok i skórka z połowy cytryny
oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
Wykonanie:
Pesto czerwone:
Pomidory, miksujemy z chili, startym parmezanem następnie ciągle miksując stopniowo wlewamy olej spod pomidorów. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.Pest zielone:
Posiekaną bazylię miksujemy ze startym parmezanem, sokiem i skórką cytryn, następnie ciągle miksując wlewamy oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.6 płatów śledziowych smarujemy czerwonym pesto, zwijamy ruloniki, na wierzch każdego kładziemy po kostce fety.
Pozostałe 6 płatów smarujemy zielonym pesto, a do środka każdego wkładamy zieloną oliwkę i ziarenko czerwonego pieprzu.
Na dno dwóch szklanych naczyń układamy posiekaną cebulę, po 2 liście laurowe i ziela angielskie. Na tak przygotowanym podłożu układamy w jednym koreczki z zielonym pesto, a w drugim z czerwonym.
Koreczki z czerwonym pesto posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, a z zielonym posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Obie wersje koreczków skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórką, a następnie zalewamy olejem. Olej powinien dokładnie pokryć śledzie. Śledzie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Podajemy podane posypane świeżą natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz