Pizzerinki na cieście francuskim z serdelkami
Składniki:
300 g ciasta francuskiego6 łyżek przecieru pomidorowego
łyżeczka octu balsamicznego
bazylia
oregano
chili w płatkach
ząbek czosnku
sól
pieprz
6 małych pieczarek
mała czerwona cebula
3 serdelki
50 g startego sera żółtego
pietruszka
keczup
musztarda francuska
Wykonanie:
Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku.Pieczarki oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Serdelki kroimy na pół, odcinamy końcówki. Każdą końcówkę głęboko nacinamy, uważając jednak by nie przeciąć do końca (zob zdj).
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów/prostokątów. Każdy kawałek cienko smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem, układamy pieczarki oraz cebulę. Na środek każdego stawiamy serdelek. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach C na najniższym poziomie piecyka z włączoną opcją góra-dół.
Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki, a w środek serdelkowego kwiatka wkładamy musztardę lub keczup(jeśli lubimy możemy włożyć trochę jednego i drugiego).
Komentarze
Prześlij komentarz