Odmieniona kanapka z pastą z makreli

Inspiracją dla tej kanapki było Wanpaku Sando わんぱくサンド czyli japońska nadziewana różnymi kolorowymi dodatkami kanapka. Ta kanapka to wariacja na temat klasycznej pasty z makreli.

Takie kanapki możemy zabrać ze sobą do pracy lub na wiosenny piknik.

Składniki:

pita
2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej
 
pasta z makreli:
wędzona makrela około 150-200 g po obraniu skóry i ości
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy np. sarepska
pęczek natki pietruszki, koperku i szczypiorku
sól ziołowa
pieprz czarny
 
1/4 avocado
papryka ramiro
4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
5-6 korniszonów
4-6 małych pieczarek marynowanych
4-6 marynowane cebulki perłowe
kilka cienkich krążków czerwonej cebuli
 
listki młodego szpinaku
2-3 liście sałaty

Wykonanie:

Obraną z ości makrelę mieszamy za pomocą widelca z majonezem, musztardą i posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na desce układamy papier do kanapek na nim dosyć długi kawałek foli spożywczej.

Na foli układamy przekrojoną pitę. Połówki pity smarujemy sosem paprykowym.

Na obu połówkach układamy listki szpinaku.

Następnie na jednej połówce układamy liście sałaty. Na sałacie układamy porcję pasty z makreli. Następnie układamy jajka i warzywa. Owijamy w liście sałaty. Przykrywamy drugą połówką pity. Lekko dociskamy. 
 
Kanapkę ciasno owijamy folią spożywczą, a następnie papierem śniadaniowym (żeby papier nam się nie odwijał można zakleić go taśmą klejącą).

Gotowe kanapki kroimy na pół ostrym nożem, przekładamy do pudełka lub od razu jemy bo są naprawdę pyszne. 

Informacyjnie: Zamiast pity możemy użyć chleba tostowego. Pozostałą pastę możemy wykorzystać robiąc drugą kanapkę😉

Komentarze

Popularne posty