Orzeźwiająca sałatka z mango, ogórka z chili i imbirem

Mango i ogórek to duet idealny, bardzo orzeźwiający i świeży. Taka sałatka idealnie pasuje do dań z drobiu oraz ryb i dań z grilla. Natomiast podana do schabowego zamiast tradycyjnej mizerii zupełnie odmieni to danie.

Składniki:

mango
ogórek
czerwona cebula
chili, dałam całe, ale ilość zależy od waszych preferencji
natka pietruszki
2 cienkie plasterki imbiru
 
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
sól morska

pieprz kolorowy 

Wykonanie:

Mango obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka również kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy. Olej, sok z cytryny, sól i pieprz mieszamy razem. Sos wlewamy do surówki. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się "przegryzły".

Komentarze

Popularne posty