Wrapy z szynką, warzywami i domowym sosem czosnkowym

Kolejna propozycja zwiniętej kanapki, czyli świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że jest owinięta w folię spożywczą i papier śniadaniowy można ją zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik i wygodnie zjeść. Wszędzie dobrze smakuje, a jej wykonanie to chwila.

Składniki:

tortilla pszenna

1/4 ogórka wężowego
mały pomidor
1/2 papryki ramiro lub 2-3 mini słodkie kolorowe papryki
1/4 avocado
kilka plasterków czerwonej cebuli
2 rzodkiewki
100 g szynki w plasterkach
szpinak
2-3 liście sałaty masłowej
4 jajka przepiórki ugotowane na twardo
 
sos:
200 g jogurtu naturalnego nadbużańskiego
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól morska
pieprz kolorowy
łyżka suszonej włoszczyzny
łyżka posiekanej zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kilka listków czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.

Sos: wszystkie składniki mieszamy. Sos najlepiej odstawić na noc do lodówki by przeszedł smakiem.

Na tortilli układamy liście sałaty oraz pokrojone w paski warzywa. Układamy jajka. Polewamy sosem. Całość przykrywamy plasterkami szynki.

Ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.

Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem. Przekroiłam na pół. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale również, w pracy szkole czy podczas pikniku.

Komentarze

Popularne posty