Kurczak w sosie mango z kaszą orkiszową oraz surówką z mango i ogórka

 

Kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie mango z kaszą orkiszową oraz surówką z mango i ogórka. Całość smakuje świeżo i orientalnie. Dzięki przygotowaniu w parowarze danie przygotowuje się praktycznie samo. My nie poświęcamy mu uwagi i sami nie parujemy się w kuchni podczas gotowania.

Składniki:

sos mięsny:
500 g piersi kurczaka
300 g passaty pomidorowej
2-3 szalotki
łyżka curry
sól morska
pieprz kolorowy
liść laurowy
roztarte ziele angielskie
 
kasza:
100 g kaszy orkiszowej
sól morska
łyżka suszonej włoszczyzny
 
surówka:
mango
ogórek
czerwona cebula
chili, dałam całe, ale ilość zależy od waszych preferencji
listki kolendry
 
2 łyżki oleju
pół łyżeczki miodu
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki ziaren czarnego sezamu
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które mieści się do parowaru.  Do naczynia wkładamy pokrojonego kurczaka, chutney, passatę, pokrojone szalotki oraz przyprawy. Całość mieszamy. Do przykrywki od naczynia wsypujemy kaszę orkiszową, posypujemy ją suszoną włoszczyzną i solimy. Do kaszy wlewamy wodę. Woda tylko powinna przykryć kaszę.

Do parowaru wstawiamy naczynie, a na nim ustawiamy przykrywkę z kaszą. Parowar przykrywamy i parujemy jedzenie przez 60 minut.
W czasie, gdy obiad się paruje przygotowujemy sałatkę. Mango obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka również kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kolendrę i papryczkę chili drobno siekamy. Olej, miód, sok z cytryny, sezam, sól i pieprz mieszamy razem. Sos wlewamy do surówki.

Gotowy sos wykładamy na kaszy, obok wykładamy surówkę. Całość posypujemy kolendrą.


Komentarze

Popularne posty