Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami


Domowy czekoladowy makaron na żółtkach, z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili to wspaniały dodatek do słodkich dań z owocami.


Składniki:

makaron czekoladowy:

150 g mąki
łyżka ciemnego kakao
4-5 żółtek
łyżeczka oliwy z oliwy z chili
szczypta soli

sos jogurtowy:

400 g gęstego jogurtu śmietankowego
50 g białej czekolady startej na drobnej tarce
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru> ilość zależy od naszego smaku
szczypta soli

kilka truskawek
płatki kokosowe
listki mięty

Wykonanie:

Makaron czekoladowy:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.


Sos jogurtowy:

Do jogurtu dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe, cukier puder i sól. Całość dokładnie mieszamy.

Ugotowany makaron polewamy obficie sosem jogurtowym, posypujemy plasterkami truskawek, płatkami kokosowymi i listkami mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty