Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami
Domowy czekoladowy makaron na żółtkach, z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili to wspaniały dodatek do słodkich dań z owocami.
Składniki:
makaron czekoladowy:
150 g mąkiłyżka ciemnego kakao
4-5 żółtek
łyżeczka oliwy z oliwy z chili
szczypta soli
sos jogurtowy:
400 g gęstego jogurtu śmietankowego50 g białej czekolady startej na drobnej tarce
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru> ilość zależy od naszego smaku
szczypta soli
kilka truskawek
płatki kokosowe
listki mięty
Wykonanie:
Makaron czekoladowy:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.Sos jogurtowy:
Do jogurtu dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe, cukier puder i sól. Całość dokładnie mieszamy.Ugotowany makaron polewamy obficie sosem jogurtowym, posypujemy plasterkami truskawek, płatkami kokosowymi i listkami mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz