Tort naleśnikowy wiśnia z czekoladą


 Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje, a jego wykonanie jest bardzo proste.

Składniki:

ciasto:

100 - 150 g mąki (niecała szklanka)
szczypta soli
łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki ciemnego kakao
ziarna z laski wanilii
3 jajka
200 ml mleka
50 ml wody gazowanej
łyżka masła

nadzienie:

750 g serka mascarpone
2 galaretki wiśniowe
500 g wydrylowanych wiśni

100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki

migdały w czekoladzie do dekoracji

Wykonanie:

Naleśniki:

Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, dodajemy, jajka, kakao, wanilię oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało. Jeśli będzie za bardzo gęste dolewamy wody gazowanej. Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.

Nadzienie:

Wiśnie miksujemy, niezbyt dokładnie, mogą trafiać się kawałki owoców. Do zmiksowanych owoców wsypujemy galaretki całość podgrzewamy ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Jeszcze lekko ciepłą masę owocową wlewamy do 500 g serka mascarpone i mieszamy, aż serek połączy się owocami, dodajemy resztę serka i chwilę mieszamy tak by powstały białe smugi. Masę odstawiamy na 20-30 minut do lodówki, by lekko stężała.

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy naleśnikiem, wlewamy warstwę masy wiśniowej,przykładamy naleśnikiem, czynność powtarzamy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik.

Do rondelka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Czekoladą polewamy wierzch ciasta, posypujemy migdałami.

Ciasto odstawiamy do lodówki, aby zastygło.




Komentarze

Popularne posty