Paprykarz z wędzonym pstrągiem i kaszą pęczak
Domowy paprykarz z wędzonym pstrągiem, kaszą pęczak, włoszczyzną i przecierem pomidorowym smakuje po prostu pysznie zarówno na gorąco od razu po przygotowaniu, jak i na zimno jako smarowidło do kanapek.
Składniki:
200 g kaszy pęczak jęczmiennej500 g włoszczyzny pokrojonej w zapałkę
cebula czerwona
gałązka lubczyku
nać selera
250 g wędzonego pstrąga (waga czystego mięsa)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
500 g passaty pomidorowej
200 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
papryka słodka
Wykonanie:
Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła.Warzywa dusimy na oleju. Do uduszonych warzyw dodajemy passatę pomidorową, jeśli lubimy wyrazisty pomidorowy smak dodajemy również koncentrat pomidorowy, dusimy razem jeszcze kilka minut. Wsypujemy posiekaną nać selera i lubczyk. Dodajemy ugotowany pęczak i rozdrobnioną rybę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Paprykarz jest pyszny od razu po przygotowaniu więc można jeść go na gorąco, a to co zostanie przekładamy do słoików i jemy po wystudzeniu z chlebem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz