Sałatka z jarmużu z mozzarellą, czereśniami i morelami
Pyszna orzeźwiająca sałatka owocowo-warzywna. Jarmuż dzięki "masowaniu" staje się pełen smaku i aromatu.
3-4 dojrzałe morele
garść wydrylowanych czereśni
kulka mozzarelli
garść orzechów włoskich
100 ml oleju lnianego
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
sól
pieprz
listki bazylii do posypania
Jarmuż posypujemy pokrojoną mozzarellą, cząstkami moreli, uprażonymi orzechami oraz czereśniami. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz listkami bazylii.
Składniki:
200 g jarmużu3-4 dojrzałe morele
garść wydrylowanych czereśni
kulka mozzarelli
garść orzechów włoskich
100 ml oleju lnianego
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
sól
pieprz
listki bazylii do posypania
Wykonanie:
Jarmuż rwiemy na małe kawałki. Olej, sok z cytryny i miód przelewamy do słoika, zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę potrząsamy. Sosem polewamy jarmuż i dokładnie mieszamy z jarmużem, najlepiej za pomocą dłoni.Jarmuż posypujemy pokrojoną mozzarellą, cząstkami moreli, uprażonymi orzechami oraz czereśniami. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz