Masło migdałowe z miodem i cynamonem
Pyszne słodkie masło migdałowe idealne do tostów, grzanek francuskich lub jako wypełnienie rogalików lub kruchych babeczek.
duża szczypta soli
1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego
150 ml płynnego miodu
łyżeczka zmielonego cynamonu
Migdały studzimy. Ostudzone migdały miksujemy w malakserze, co jakiś czas zgarniając masę z boków. Aby przyspieszyć proces powstawania masła dodajemy 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Masło doprawiamy do smaku solą, miodem i cynamonem, jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe masło przekładamy do słoiczka, przechowujemy w suchym chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Składniki:
300 g migdałówduża szczypta soli
1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego
150 ml płynnego miodu
łyżeczka zmielonego cynamonu
Wykonanie:
Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek. Obrane migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, co jakiś czas je mieszamy.Migdały studzimy. Ostudzone migdały miksujemy w malakserze, co jakiś czas zgarniając masę z boków. Aby przyspieszyć proces powstawania masła dodajemy 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Masło doprawiamy do smaku solą, miodem i cynamonem, jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe masło przekładamy do słoiczka, przechowujemy w suchym chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz