Polędwiczki z sarny z wiosennymi warzywami duszonymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami
Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się z wiosennymi młodymi warzywami i pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
2 polędwiczki z sarny
łyżeczka soli
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy
około 500 g masła klarowanego, powinno w całości pokryć mięso
świeży liść laurowy
gałązka rozmarynu
500 g groszku cukrowego
250 g zielonego groszku, może być mrożony
kilka młodych marchewek
kilka młodych pietruszek (korzeń)
2 łyżki pasty harissa
100 ml oleju rzepakowego
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli
Na górnym poziomie parowaru układamy zielony groszek i strączki groszku cukrowego, również lekko solimy. Gotujemy około 15 minut (długość gotowania zależy od naszego parowaru).
Na talerze wykładamy upieczone ziemniaczki, uduszone warzywa i polędwiczkę. Warzywa polewamy masłem spod mięsa. Smacznego.
Składniki:
2 polędwiczki z sarny
łyżeczka soli
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy
około 500 g masła klarowanego, powinno w całości pokryć mięso
świeży liść laurowy
gałązka rozmarynu
warzywa duszone na parze:
mały kalafior500 g groszku cukrowego
250 g zielonego groszku, może być mrożony
kilka młodych marchewek
kilka młodych pietruszek (korzeń)
pieczone ziemniaki:
1 kg malutkich i okrągłych ziemniaków2 łyżki pasty harissa
100 ml oleju rzepakowego
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przygotowanie mięsa I:
Mięso pozbawiamy błon. Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu, mieszamy z solą. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki moczymy w wodzie, by skórka łatwo zeszła. Namoczone ziemniaki myjemy za pomocą myjki drucianej lub gąbki do mycia naczyń używając szorstkiej strony. Pastę harissa mieszamy z solą, miodem i olejem. Mieszanką dokładnie nacieramy ziemniaki. Ziemniaki rozkładamy na blasze. Pieczemy w 180-190 stopniach C przez 45-50 minut.Przygotowanie warzyw na parze:
Kalafiora dzielimy na różyczki układamy go na dolnym poziomie parowaru, obok niego układamy młode marchewki i pietruszki. Całość lekko solimy.Na górnym poziomie parowaru układamy zielony groszek i strączki groszku cukrowego, również lekko solimy. Gotujemy około 15 minut (długość gotowania zależy od naszego parowaru).
Przygotowanie mięsa II:
W czasie, gdy warzywa są już w parowarze w garnuszku podgrzewamy masło klarowane. Do wrzącego masła ostrożnie wkładamy polędwiczki, liść laurowy i gałązkę rozmarynu. Masło powinno pokryć mięso. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w gorącym, tłuszczu by w nim powoli doszły. Po około 15 minutach polędwiczki będą gotowe, powinny zostać różowe i soczyste w środku.Na talerze wykładamy upieczone ziemniaczki, uduszone warzywa i polędwiczkę. Warzywa polewamy masłem spod mięsa. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz