Polędwiczki z sarny z wiosennymi warzywami duszonymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami

Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się z wiosennymi młodymi warzywami i pieczonymi młodymi ziemniaczkami.

Składniki:


2 polędwiczki z sarny
łyżeczka soli
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy
około 500 g masła klarowanego, powinno w całości pokryć mięso
świeży liść laurowy
gałązka rozmarynu

warzywa duszone na parze:

mały kalafior
500 g groszku cukrowego
250 g zielonego groszku, może być mrożony
kilka młodych marchewek
kilka młodych pietruszek (korzeń)

pieczone ziemniaki:

1 kg malutkich i okrągłych ziemniaków
2 łyżki pasty harissa
100 ml oleju rzepakowego
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Przygotowanie mięsa I:

Mięso pozbawiamy błon. Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu, mieszamy z solą. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki moczymy w wodzie, by skórka łatwo zeszła. Namoczone ziemniaki myjemy za pomocą myjki drucianej lub gąbki do mycia naczyń używając szorstkiej strony. Pastę harissa mieszamy z solą, miodem i olejem. Mieszanką dokładnie nacieramy ziemniaki. Ziemniaki rozkładamy na blasze. Pieczemy w 180-190 stopniach C przez 45-50 minut.

Przygotowanie warzyw na parze:

Kalafiora dzielimy na różyczki układamy go na dolnym poziomie parowaru, obok niego układamy młode marchewki i pietruszki. Całość lekko solimy.
Na górnym poziomie parowaru układamy zielony groszek i strączki groszku cukrowego, również lekko solimy. Gotujemy około 15 minut (długość gotowania zależy od naszego parowaru).

Przygotowanie mięsa II:

W czasie, gdy warzywa są już w parowarze w garnuszku podgrzewamy masło klarowane. Do wrzącego masła ostrożnie wkładamy polędwiczki, liść laurowy i gałązkę rozmarynu. Masło powinno pokryć mięso. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w gorącym, tłuszczu by w nim powoli doszły. Po około 15 minutach polędwiczki będą gotowe, powinny zostać różowe i soczyste w środku.

Na talerze wykładamy upieczone ziemniaczki, uduszone warzywa i polędwiczkę. Warzywa polewamy masłem spod mięsa. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty