Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle

Dzięki temu, że mięso powoli dochodzi w gorącym tłuszczu, z wierzchu ładnie jest ścięte, a w środku pozostaje kruche i soczyste. Tak przygotowane polędwiczki wspaniale się komponują z domową galaretką owocową oraz świeżą sałatką.


Składniki:

2 polędwiczki z sarny, każda około 100-150 g
sól
pieprz
tymianek
oregano
majeranek
granulowany czosnek
roztarte ziele angielskie
papryka słodka i ostra

świeża gałązka rozmarynu
świeży liść laurowy
około 500 g sklarowanego masła

do podania galaretka u mnie z mirabelek
ulubione warzywa

Wykonanie:

Polędwiczki oczyszczamy z błonek, a następnie otaczamy w przyprawach. Masło doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy polędwiczki, powinny być w całości pokryte masłem. Jeśli masła jest za mało to dokładamy tyle, by po roztopieniu polędwiczki były całkowicie zanurzone. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w maśle przez 15-20 minut.
 
W czasie, gdy polędwiczki dochodzą przygotowujemy do nich dodatki np. sałatkę, kaszę lub ziemniaki.

Przygotowując mięso tym sposobem najlepiej używać żeliwnego garnuszka, gdyż po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło.


Komentarze

Popularne posty