Ciasteczka - pyszczek PANDY


Urocze, kruche ciasteczka, każde w kształcie uroczego pyszczka pandy.

Składniki:

ciasto waniliowe:

250 g masła, w temperaturze pokojowej 
szklanka cukru pudru
½ szklanki cukru  

duże jajko 
żółtko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli

ciasto kakaowe:

250 g masła, w temperaturze pokojowej 
szklanka cukru pudru 
½ szklanki cukru pudru 
duże jajko
żółtko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
½ szklanki ciemnego kakao w proszku
½ łyżeczki soli


ciasto z zieloną herbatą matcha: 

250 g masła, w temperaturze pokojowej 
szklanka cukru pudru 
½ szklanki cukru pudru 
duże jajko
żółtko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki

4-5 łyżki zielonej herbaty matcha
½ łyżeczki soli


opcjonalnie groszki czekoladowe na noski


Wykonanie:

Ciasto waniliowe:


Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.


Ciasto kakaowe:


Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ciasto z herbatą:

 
Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, herbatę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.













Ciasto waniliowe dzielimy na 4 części. Z trzech z nich toczymy wałeczki.

Ciasto kakaowe dzielimy na 3 części i toczymy z nich wałeczki.

Z ciasta z herbaty odcinamy 1/3 ciasta i z niej toczymy wałeczek. Resztę ciasta odkładamy na bok.

Wszystkie wałeczki powinny być równej długości.

Na spód układamy jasny wałeczek na nim układamy ciemny wałeczek, jasny i ciemny. Jasny wałeczek, który nam został rozwałkowujemy na cienki placek otaczamy nim naszą konstrukcję.












 Na górze umieszczamy w następującej kolejności ciemny wałeczek, zielony i ciemny. Pozostałe zielone ciasto wałkujemy tak by miało długość całej konstrukcji, a szerokość by okryło ją z obu stron.

Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do zamrażarki.












Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180℃ około 12 minut. Na gorące jeszcze ciastka układamy groszki czekoladowe, by powstały urocze noski.


RADA:  

 Jeśli wałeczki wychodzą nam zbyt duże/długie to warto przekroić na kilka części. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże blachy ciastek więc spokojnie można zostawić w zamrażarce przygotowaną konstrukcję i upiec ciastka, kiedy przyjdzie nam na nie ochota.

Ciastka po upieczeniu przechowujemy w pudełku lub słoiku na ciastka.


Komentarze

Popularne posty