Ciasteczka - pyszczek PANDY
Urocze, kruche ciasteczka, każde w kształcie uroczego pyszczka pandy.
Składniki:
ciasto waniliowe:
250 g masła, w temperaturze pokojowejszklanka cukru pudru
½ szklanki cukru
duże jajko
żółtko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
ciasto kakaowe:
250 g masła, w temperaturze pokojowejszklanka cukru pudru
½ szklanki cukru pudru
duże jajko
żółtko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
½ szklanki ciemnego kakao w proszku
½ łyżeczki soli
ciasto z zieloną herbatą matcha:
250 g masła, w temperaturze pokojowejszklanka cukru pudru
½ szklanki cukru pudru
duże jajko
żółtko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
4-5 łyżki zielonej herbaty matcha
½ łyżeczki soli
opcjonalnie groszki czekoladowe na noski
Wykonanie:
Ciasto waniliowe:
Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto kakaowe:
Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto z herbatą:
Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, herbatę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto waniliowe dzielimy na 4 części. Z trzech z nich toczymy wałeczki.
Ciasto kakaowe dzielimy na 3 części i toczymy z nich wałeczki.
Z ciasta z herbaty odcinamy 1/3 ciasta i z niej toczymy wałeczek. Resztę ciasta odkładamy na bok.
Wszystkie wałeczki powinny być równej długości.
Na spód układamy jasny wałeczek na nim układamy ciemny wałeczek, jasny i ciemny. Jasny wałeczek, który nam został rozwałkowujemy na cienki placek otaczamy nim naszą konstrukcję.
Na górze umieszczamy w następującej kolejności ciemny wałeczek, zielony i ciemny. Pozostałe zielone ciasto wałkujemy tak by miało długość całej konstrukcji, a szerokość by okryło ją z obu stron.
Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180℃ około 12 minut. Na gorące jeszcze ciastka układamy groszki czekoladowe, by powstały urocze noski.
RADA:
Jeśli wałeczki wychodzą nam zbyt duże/długie to warto przekroić na kilka części. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże blachy ciastek więc spokojnie można zostawić w zamrażarce przygotowaną konstrukcję i upiec ciastka, kiedy przyjdzie nam na nie ochota.
Ciastka po upieczeniu przechowujemy w pudełku lub słoiku na ciastka.
Komentarze
Prześlij komentarz