Nadziewane sznycle wołowe z duszonymi ziemniakami

Dwa cienkie płaty mięsa wołowego przełożone żółtym serem, salami oraz sałatką z ogórka podane z duszonymi ziemniakami z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym zaostrzonym pastą Harissa.

Składniki:

na 2 porcje:

sznycle:

4 plastry wołowiny
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki salami
2 łyżki sałatki z ogórka lub 2 ogórki konserwowe
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
2 wiórki masła

jarzynka:

4 ziemniaki
marchewka
2-3 szalotki
sól lub domowa przyprawa warzywna
łyżka masła
200 ml wody
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty Harissa
pieprz
szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Przygotowanie sznycli:

Każdy plaster mięsa cienko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dwa płaty układamy ser, salami, sałatkę ogórkową i znów ser. Przykrywamy drugim plastrem mięsa. Żeby mięso się nie rozdzieliło podczas smażenia brzegi lekko rozbijamy tłuczkiem.




Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle. Na koniec smażenia na każdy sznycel kładziemy po wiórku masła.

Przygotowanie jarzynki:

Ziemniaki i marchewkę obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na karbowane plastry. Szalotkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Warzywa podsmażamy na maśle, solimy i zalewamy 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę Harissa rozmieszaną w 100 ml wody. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

Usmażone sznycle podajemy w towarzystwie przygotowanej jarzynki. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty