Nadziewane sznycle wołowe z duszonymi ziemniakami
Dwa cienkie płaty mięsa wołowego przełożone żółtym serem, salami oraz sałatką z ogórka podane z duszonymi ziemniakami z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym zaostrzonym pastą Harissa.
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki salami
2 łyżki sałatki z ogórka lub 2 ogórki konserwowe
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
2 wiórki masła
marchewka
2-3 szalotki
sól lub domowa przyprawa warzywna
łyżka masła
200 ml wody
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty Harissa
pieprz
szczypiorek do posypania
Składniki:
na 2 porcje:
sznycle:
4 plastry wołowiny2 plasterki żółtego sera
2 plasterki salami
2 łyżki sałatki z ogórka lub 2 ogórki konserwowe
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
2 wiórki masła
jarzynka:
4 ziemniakimarchewka
2-3 szalotki
sól lub domowa przyprawa warzywna
łyżka masła
200 ml wody
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty Harissa
pieprz
szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Przygotowanie sznycli:
Każdy plaster mięsa cienko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dwa płaty układamy ser, salami, sałatkę ogórkową i znów ser. Przykrywamy drugim plastrem mięsa. Żeby mięso się nie rozdzieliło podczas smażenia brzegi lekko rozbijamy tłuczkiem.
Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle. Na koniec smażenia na każdy sznycel kładziemy po wiórku masła.
Przygotowanie jarzynki:
Ziemniaki i marchewkę obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na karbowane plastry. Szalotkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Warzywa podsmażamy na maśle, solimy i zalewamy 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę Harissa rozmieszaną w 100 ml wody. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.
Usmażone sznycle podajemy w towarzystwie przygotowanej jarzynki. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz