Kotlet mielony 3 sery
Składniki:
proporcje na 4 duże kotlety:
800 g wołowiny
cebula
papryczka chili
sól
pieprz
4 plasterki czerwonej goudy
4 plasterki mozzarelli
4 plasterki cheddara
natka pietruszki
koperek
olej rzepakowy do smażenia
dwie metalowe obręcze 10 cm i 8cm średnicy
Wykonanie:
Mięso, cebulę i papryczkę mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy.Za pomocą mniejszej obręczy wycinamy kółka z sera. Za pomocą większej obręczy kształtujemy mięsne kółka na jednym układamy plasterki sera posypujemy zieleniną i przykrywamy drugim kółkiem z mięsa. Dokładnie zlepiamy brzegi by ser nie wypłynął podczas smażenia.
Kotlety smażymy na oleju rzepakowym. Najpierw rumienimy z obu stron, a następnie dusimy około 5 minut pod przykryciem.
Takie kotlety można podać w formie hamburgerów lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz