Kotlet mielony 3 sery


 Pyszne kotlety wołowe, w których wnętrzu znajduje się mozzarella, cheddar i czerwona gouda.

Składniki:

proporcje na 4 duże kotlety:


800 g wołowiny
cebula
papryczka chili
sól
pieprz

4 plasterki czerwonej goudy
4 plasterki mozzarelli
4 plasterki cheddara

natka pietruszki
koperek

olej rzepakowy do smażenia

dwie metalowe obręcze  10 cm i 8cm średnicy

Wykonanie:

Mięso, cebulę i papryczkę mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy.

Za pomocą mniejszej obręczy wycinamy kółka z sera. Za pomocą większej obręczy kształtujemy mięsne kółka na jednym układamy plasterki sera posypujemy zieleniną i przykrywamy drugim kółkiem z mięsa. Dokładnie zlepiamy brzegi by ser nie wypłynął podczas smażenia.

Kotlety smażymy na oleju rzepakowym. Najpierw rumienimy z obu stron, a następnie dusimy około 5 minut pod przykryciem.

Takie kotlety można podać w formie hamburgerów lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.



Komentarze

Popularne posty