Jabłuszka kaparowe w szlafroczku


Marynowane jabłuszka kaparowe otoczone wołowiną podane z chipsem ziemniaczanym i gorgonzolą to ciekawa przystawka na gorąco.

Składniki:

proporcje na 10 sztuk:

10 marynowanych jabłuszek kaparowych
500 g mielonej wołowiny
sól ziołowa
pieprz czarny
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

ziemniak
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz

150 g sera gorgonzola

szczypiorek lub pietruszka do posypania

Wykonanie:

Mięso wyrabiamy z przyprawami. Jabłuszka kaparowe otaczamy mięsem tak by ogonki były widoczne. Tak przygotowane jabłuszka obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym ze wszystkich stron.

Ziemniaka kroimy za pomocą noża karbowanego. Aby powstała kratka należy po każdym cięciu obrócić ziemniaka o 90 stopni i dopiero wtedy kroić następny cienki plasterek. Pokrojone w plasterki ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.


Kładziemy po jednym chipsie na każdym usmażonym jabłuszku kawałku sera ozdabiamy natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty