Jabłuszka kaparowe w szlafroczku
Marynowane jabłuszka kaparowe otoczone wołowiną podane z chipsem ziemniaczanym i gorgonzolą to ciekawa przystawka na gorąco.
Składniki:
proporcje na 10 sztuk:
10 marynowanych jabłuszek kaparowych500 g mielonej wołowiny
sól ziołowa
pieprz czarny
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
ziemniak
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz
150 g sera gorgonzola
szczypiorek lub pietruszka do posypania
Wykonanie:
Mięso wyrabiamy z przyprawami. Jabłuszka kaparowe otaczamy mięsem tak by ogonki były widoczne. Tak przygotowane jabłuszka obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym ze wszystkich stron.Ziemniaka kroimy za pomocą noża karbowanego. Aby powstała kratka należy po każdym cięciu obrócić ziemniaka o 90 stopni i dopiero wtedy kroić następny cienki plasterek. Pokrojone w plasterki ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.
Kładziemy po jednym chipsie na każdym usmażonym jabłuszku kawałku sera ozdabiamy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz