Wytrawne rogaliki

Delikatne, chrupiące ciasto serowo-maślane swoją konsystencją przypomina ciasto francuskie. W środku każdego z nich ukryty jest plasterek wędzonej polędwicy.


Składniki:


proporcje na 24 rogaliki

ciasto:

200 g zimnego masła
200 g białego sera
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli

rozmącone jajko do smarowania

24 plasterki polędwicy wędzonej lub ulubiona szynka

Wykonanie:


Ciasto: 

Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy nadając kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt smarujemy rozmąconym jajkiem, następnie kładziemy plasterek wędliny. Zwijamy rogaliki.

Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy w 200℃ około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Takie rogaliki wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Komentarze

Popularne posty