Pieczarki portobello nadziewane sosem mięsnym i serem cheddar
Tak podane pieczarki stanowią świetną przystawkę lub nawet danie obiadowe.
6 pieczarek portobello
1 kg mielonej wołowiny
cebula
papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
50 ml sherry
600 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
bazylia
oregano
suszone płatki pomidorów
200 g startego sera cheddar
natka pietruszki i koperek
rukola i papryczka sweet drops do dekoracji
Ser mieszamy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Pieczarki pozbawiamy ogonków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane pieczarki nadziewamy sosem mięsnym, a następnie posypujemy serem. Pieczarki zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Podajemy posypane świeżą rukolą. Smacznego.
Składniki:
6 pieczarek portobello
1 kg mielonej wołowiny
cebula
papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
50 ml sherry
600 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
bazylia
oregano
suszone płatki pomidorów
200 g startego sera cheddar
natka pietruszki i koperek
rukola i papryczka sweet drops do dekoracji
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekane chili i pokrojonego selera. Dodajemy mięso i razem podsmażamy, aż mięso się zrumieni. Wlewamy przecier pomidorowy i sherry gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku przyprawami.Ser mieszamy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Pieczarki pozbawiamy ogonków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane pieczarki nadziewamy sosem mięsnym, a następnie posypujemy serem. Pieczarki zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Podajemy posypane świeżą rukolą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz