Naleśniki zapiekane z salami i serkiem topionym

Takie naleśniki to może być pomysł na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

ciasto:

250 g mąki
szczypta soli
łyżka płatków pomidorowych z chili i czosnkiem
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
łyżka masła

nadzienie:

na każdy naleśnik:
serek topiony (trójkącik) np. smak ziołowy
3-4 plasterki salami


Wykonanie:

ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka, pomidory z chili i czosnkiem oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy salami, zwijamy. Naleśniki podsmażamy w opiekaczu lub patelni grillowej. Naleśniki kroimy na kawałki, układamy na sałatce(szpinak,cieciorka,papryka).


Komentarze

Popularne posty