Tort bukiet róż II - kajmakowo - orzechowy

 
Karmelowo - orzechowy tort z marcepanową dekoracją. Ciasto to nie tylko zaskakuje wyglądem zewnętrznym, w środku, też kryje słodki sekret.

Składniki:

ciasto biszkoptowe:
proporcje na 2 ciasta na blachy o wymiarach 35x40cm:

10 jajek
200 g cukru
260 g mąki pszennej
szczypta soli

masa orzechowa:
100 g startych orzechów, użyłam brazylijskich
60 ml mleka
łyżka miodu
25 ml rumu
szczypta cynamonu

400 g masy kajmakowej

krem maślany:
krem zrobiłam ze 100 g masła i zabarwiłam zielonym barwnikiem
przepis: krem maślany 

dekoracja:
300 g marcepanu
różowy barwnik
zielony barwnik
srebrne cukrowe perełki

Wykonanie:

Masa orzechowa:

Mleko podgrzewamy z miodem i cynamonem, wsypujemy orzechy i wlewamy rum. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

Biszkopty:
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Połowę ciasta wykładamy na jedną blachę, resztę wykładamy na drugą, równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut. Ja piekłam obie jednocześnie.











Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
Na pierwszą roladę wykładamy masę orzechową, formujemy z niej wałeczek w z dłuż  brzegu, którego będziemy zwijać roladę. Pozostałą część smarujemy masą kajmakową, resztą masy smarujemy drugie ciasto.Ciasto kładziemy jedno przy drugim i zwijamy w roladę. Zwinięte ciasto, ciasno owijamy w folię spożywczą i odkładamy, aby zastygło do lodówki na minimum 2-3 godziny.

W czasie, gdy ciasto tężeje przygotowujemy dekorację. 200 g masy marcepanowej mieszamy z różowym barwnikiem, a następnie układamy róże. Pozostałą masę marcepanową mieszamy z zielonym barwnikiem i układamy listki.


Składanie ciasta:
Ostrym nożem ścinamy spód ciasta, tak by stabilnie stało w pozycji pionowej. Wierzch ciasta również ścinamy.
Ciasto smarujemy kremem maślanym zabarwionym na zielono. Na szczycie ciasta z kremu robimy niewielkie kopczyki z kremu, w których będziemy umieszczać róże. Dobrze jest gdy kopczyki na górze tortu są wyższe dzięki czemu, bukiet nie będzie płaski, tylko będzie przypominał kopułkę.
Widelcem robimy pionowe linie na kremie. Na szczycie ciasta układamy róże, a między nie wkładamy listki. Bukiet posypujemy srebrnymi perełkami. Tort schładzamy w lodówce.

Przekrój tortu.





Komentarze

Popularne posty