Pieczona dzika kaczka
Dzika kaczka smakuje zupełnie inaczej niż drób hodowlany i potrzebuje zupełnie innej obróbki.
4 jabłka
2 papryczki chili
główka czosnku
sól
majeranek
tymianek
jabłuszka kaparowe
cebula
łyżka miodu
liście laurowe
ziemniaki, użyłam fioletowych
5 łyżek smalcu gęsiego
100 ml cydru jabłkowego
Naczynie przykrywamy.
Wstawiamy do pieca, nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy ją osiągnie zmniejszamy do 150°C i pieczemy 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Gdy kaczka będzie już miękka można odkryć naczynie ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec przez 15 minut, by skórka się zrumieniła.
Kaczkę podajemy z warzywami z którymi się piekła i sałatką z buraczków lub czerwonej kapusty.
Składniki:
dzika kaczka4 jabłka
2 papryczki chili
główka czosnku
sól
majeranek
tymianek
jabłuszka kaparowe
cebula
łyżka miodu
liście laurowe
ziemniaki, użyłam fioletowych
5 łyżek smalcu gęsiego
100 ml cydru jabłkowego
Wykonanie:
Nadzienie:
Jedno jabłko, kroimy w kostkę, dodajemy do niego dwa posiekane ząbki czosnku, miód, 2 łyżki gęsiego smalcu, sól, tymianek, majeranek oraz posiekane chili.Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy przyprawami, do środka wkładamy farsz jabłkowy. Kaczkę spinamy wykałaczką, smarujemy gęsim smalcem, oprószamy majerankiem. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warzywa oraz pokrojone jabłka, na nich układamy kaczkę, wlewamy cydr.Naczynie przykrywamy.
Wstawiamy do pieca, nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy ją osiągnie zmniejszamy do 150°C i pieczemy 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Gdy kaczka będzie już miękka można odkryć naczynie ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec przez 15 minut, by skórka się zrumieniła.
Kaczkę podajemy z warzywami z którymi się piekła i sałatką z buraczków lub czerwonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz