Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z ryżem, mięsem i warzywami
Gołąbki z bogatym kolorowym wnętrzem. Do farszu oprócz mięsa i ryżu użyłam resztek warzyw, które zalegały w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnowało, a gołąbki w przekroju wyglądają niezwykle apetycznie.
Składniki:
kapusta włoska
500 g szynki lub łopatki wieprzowej
100 g ryżu
cebula czerwona
1/2 cukinii
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
marchewka
chili
natka pietruszki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
kilka kropli sosu worcestershire
500 g passaty pomidorowej
2-3 ziela angielskie
liść laurowy
sól ziołowa
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy. Ostrożnie oddzielamy liście. Z liści wycinamy zgrubienia.
Mięso mielimy. Ryż gotujemy na sypko. W misce mieszamy, ryż z mięsem, pokrojonymi warzywami. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Składniki farszu mieszamy.
Farsz zawijamy w liście. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie. Zalewamy passatą pomidorową. Pieczemy w 180°C około godziny. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz