Krewetki królewskie z sosem tysiąca wysp
Krewetki królewskie usmażone na patelni grillowej i podane z sosem tysiąca wysp smakują wybornie.
Składniki:
około 20 krewetek królewskich
5-6 łyżek oleju
łyżeczka miodu
papryczka chili
skórka otarta z cytryny
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
sól morska
pieprz kolorowy
sos tysiąca wysp:
3-4 łyżki majonezu
łyżka keczupu
kilka kropli sosu Worcestershire
kilka kropli Tabasco lub innego pikantnego sosu
szczypiorek
drobno posiekana słodka papryka
Wykonanie:
Krewetki obieramy - odcinamy głowę, następnie nacinamy wzdłuż pancerza i wyciągamy czarną żyłkę.
Olej mieszamy z posiekaną papryczką chili, natką pietruszki, skórką cytrynową, miodem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce imbirem. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
W czasie, gdy krewetki się marynują przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z keczupem, sosem Worcestershire i Tabasco. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i drobno posiekaną słodką papryką.
Krewetki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy chwilę z obu stron, aż zmienią kolor na różowy.
Krewetki wykładamy na talerz i podajemy z sosem tysiąca wysp.
Komentarze
Prześlij komentarz