Pesto z serc karczochów

Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów ale również jako pasta kanapkowa.

Składniki:

3 karczochy
sok i skórka z cytryny
główka czosnku
sól morska
 
50 g parmezanu
sok z cytryny
około 50 ml oleju słonecznikowego
sól morska
natka pietruszki
 
oliwa z oliwek do zalania wierzchu pesto

Wykonanie:

Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.

Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek.

Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską.

Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce.

Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.


 

Komentarze

Popularne posty