Jesienna zupa z kapustą włoską, marchewką, pieczarkami, ziemniakami i kukurydzą
Bardzo kolorowa i bardzo smaczna zupa ze świeżych jesiennych warzyw.
Składniki:
1/4 średniej kapusty włoskiej
500 g pieczarek
1-2 marchewki
kilka ziemniaków
kolba kukurydzy
cebula
chili
łyżka masła
sól ziołowa
roztarte ziele angielskie
liść laurowy
pieprz kolorowy
200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
natka pietruszki
Wykonanie:
Na maśle rumienimy pokrojoną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dzięki podsmażeniu wydobędziemy smak warzyw. Dodajemy pokrojone w kostkę chili, ziarna kukurydzy, pokrojone pieczarki, sól, liść laurowy i roztarte ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym, rosołem lub wodą. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy, aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz