Jesienne danie jednogarnkowe z sarniną, grzybami leśnymi, ziemniakami i śmietaną

Bardzo lubię proste dania z kilku składników, które robią się praktycznie same. Dania jednogarnkowe w sezonie jesienno-zimowym często pojawiają się na moim stole, ponieważ są smaczne i pożywne. W takich daniach świetnie sprawdza się dziczyzna, gdyż ma niezwykle bogaty, delikatny, a jednocześnie charakterystyczny smak, który idealnie komponuje się z grzybami, ziemniakami i śmietaną.

Składniki:

800 g sarniny, mięso z łopatki lub szynki
500 g mieszanych grzybów leśnych
czerwona cebula
łyżka klarowanego masła
50 ml koniaku lub brandy
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sos worcestershire
liść laurowy 
rozkruszone ziele angielskie
tymianek
sól morska
pieprz kolorowy

zielenina do posypania

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Partiami podsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle. Do zrumienionego mięsa wlewamy koniak, gdy odparuje dodajemy grzyby, pokrojoną w pióra cebulę i ziemniaki. Dodajemy sos worcestershire, sól, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Dusimy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę, dusimy bez przykrycia, aż śmietana się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane zieleniną.

 

Komentarze

Popularne posty