Grillowany karmazyn podany z maślanymi warzywami

Karmazyn to ryba drapieżna, występująca w zimnych wodach na dużych głębokościach mórz północnych oraz zachodniego Atlantyku. Ryba ta wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Mięso karmazyna jest białe i ma delikatny smak.

Rybę doprawiłam mieszanką przypraw z szafranem, a podałam z warzywami gotowanymi na parze. Aby warzywa były pełne smaku i aromatu do naczynia, w którym się gotowały na parze dodałam trochę masła, soli morskiej i tymianku.

Składniki:

filety karmazyna ze skórą
marynata do ryby:
sól morska
szczypta szafranu
papryka słodka
papryka ostra
ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
skórka otarta z cytryny
olej rzepakowy

warzywa:
kilka ziemniaków
młode fioletowe marchewki
młode pomarańczowe marchewki
masło
tymianek
sól morska
miód
 
do podania:
plasterki cytryny
rukola
groszek

Wykonanie:

Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z cytryny i posiekaną natkę pietruszki mieszamy z olejem. Mieszanką dokładnie nacieramy rybę.

Warzywa:
Ziemniaki kroimy w słupki, marchewki również kroimy w słupki. Ziemniaki i pomarańczowe marchewki przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego, a fioletowe marchewki do drugiego. Warzywa oprószamy solą i tymiankiem. Dodajemy do każdego naczynka po wiórku masła. Lekko skrapiamy płynnym miodem. Gotujemy na parze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Rybę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W sezonie można oczywiście tak zamarynowaną rybę przyrządzić na tradycyjnym grillu. 

Rybę podałam z ugotowanymi warzywami, listkami rukoli oraz groszkiem i tradycyjnie plasterkiem cytryny.


 

Komentarze

Popularne posty