Grillowany karmazyn podany z maślanymi warzywami
Karmazyn to ryba drapieżna, występująca w zimnych wodach na dużych
głębokościach mórz północnych oraz zachodniego Atlantyku. Ryba ta
wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Mięso karmazyna
jest białe i ma delikatny smak.
Rybę doprawiłam mieszanką przypraw z szafranem, a podałam z warzywami gotowanymi na parze. Aby warzywa były pełne smaku i aromatu do naczynia, w którym się gotowały na parze dodałam trochę masła, soli morskiej i tymianku.
Składniki:
filety karmazyna ze skórą
marynata do ryby:
sól morska
szczypta szafranu
papryka słodka
papryka ostra
ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
skórka otarta z cytryny
olej rzepakowy
warzywa:
kilka ziemniaków
młode fioletowe marchewki
młode pomarańczowe marchewki
masło
tymianek
sól morska
miód
do podania:
plasterki cytryny
rukola
groszek
Wykonanie:
Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z cytryny i posiekaną natkę pietruszki mieszamy z olejem. Mieszanką dokładnie nacieramy rybę.
Warzywa:
Ziemniaki kroimy w słupki, marchewki również kroimy w słupki. Ziemniaki i pomarańczowe marchewki przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego, a fioletowe marchewki do drugiego. Warzywa oprószamy solą i tymiankiem. Dodajemy do każdego naczynka po wiórku masła. Lekko skrapiamy płynnym miodem. Gotujemy na parze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Rybę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W sezonie można oczywiście tak zamarynowaną rybę przyrządzić na tradycyjnym grillu.
Rybę podałam z ugotowanymi warzywami, listkami rukoli oraz groszkiem i tradycyjnie plasterkiem cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz