Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki, bardzo błyszczący i bardzo pyszny - idealny do dekorowania tortów


Nie mam wiele czasu na pieczenie i dekorowanie ciast, ale jak już się za to biorę to efektem końcowym musi być wielkie WOW. Dlatego do dekoracji używam niezawodnego kremu maślanego, do którego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, które znajdują się w każdym domu: mleko, cukier, masło i wanilia.

Krem, ten charakteryzuje się tym, że jest: bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo gładki, bardzo kremowy i pyszny. Co najważniejsze idealny jest do tworzenia dekoracji tortów.

Składniki:

poniższe proporcje wystarczą na obłożenie oraz dekorację tortu o średnicy 30 cm:
450 ml mleka
675 g białego cukru (drobny)
1,2 kg masła
25 ml dobrej jakości ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki na krem miały pokojową temperaturę - idealna jest 20-25 stopni C.

Cukier należy wsypać do mleka i mieszać około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Masło należy ubijać mikserem ręcznym lub lepiej robotem planetarnym do puszystości.
Następnie do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wlewaj do masła.  Podczas ubijania krem będzie przechodził przez 3 fazy najpierw jego konsystencja będzie niejednolita, następnie zmieni się w kremową, ale cały czas będzie miała odcień żółty, a na koniec stanie się puszysta, bardzo, biała lekka i jedwabista. Krem należy ubijać na wysokich obrotach przez około 10-12 minut.

Aby przetestować krem ​​maślany czy jest już gotowy należy sprawdzić jego kolor i konsystencję oraz smak. Barwa powinna być jasna jak kość słoniowa, jedwabista, z błyszczącym satynowym połyskiem, a smak powinien być lekki i kremowy przypominający bitą śmietanę. Jeśli kolor jest matowy, dosyć żółty lub smakuje jak masło, należy jeszcze ubijać.












Porady:
Krem ​​maślany można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Komentarze

  1. Takiego przepisu z mlekiem nie znałam, ale jak widać - krem jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak krem jest bardzo smaczny i idealny do dekoracji ciast i tortów.

      Usuń
  2. Przepis na krem wypróbowałam. Wszystko zgodnie z opisem. Kwiaty wyszły piękne i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty