Buraczany torcik sałatkowy



Słodki smak pieczonych buraczków połączony z serkiem chrzanowym, całość posypana kiełkami buraka, pora i słonecznika.

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:

1 kg pieczonych buraków w mundurkach
450 g twarogu
200 g serka śmietankowego
150 g chrzanu
sól
pieprz

wykończenie:

kiełki buraka, pora i  słonecznika
pieczony burak
kilka listków sałaty
papryczki sweet drops

Wykonanie:

Buraki obieramy, a następnie kroimy na jak najcieńsze plasterki.

Twaróg, serek śmietankowy oraz chrzan mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W tortownicy układamy warstwami buraki i serek do wykończenia składników. Torcik delikatnie wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę ozdabiamy kiełkami, papryczkami oraz różą z buraka. Torcik można podawać od razu po zrobieniu. Smacznego 😙

Komentarze

Popularne posty