Domowe chipsy z zieloną czubrycą

Aromatyczne domowe karbowane chipsy obficie posypane solą i zieloną czubrycą.

Składniki:


ziemniaki dowolna ilość
sól himalajska
czubryca zielona
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na faliste plasterki. Ziemniaki płuczemy 3-4 razy,  do momentu uzyskania czystej wody. Ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10-15 minut.

Ziemniaki odcedzamy przekładamy na papierowe ręczniki by dokładnie odciekły.

Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym 2-3 minuty w zależności od grubości plasterków. Ziemniaku po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki by odciekły.

Obsypujemy obficie przyprawami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty