Eggnog z korzenną nutą
Świąteczny napój popularny w USA oraz Wielkiej Brytanii. Napój ten robiony jest na bazie żółtek i mleka. Poniżej prezentuję moją korzenną wersję tego zimowego napoju. Smakiem trochę przypomina popularny u nas Ajerkoniak.
700ml mleka
200-250 ml słodkiej śmietanki co najmniej 36%
3 laski cynamonu
laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół
ziarenko kardamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub kwiatu muszkatu
5 żółtek
2/3 szklanki cukru pudru około 130g
175ml ciemnego Rumu Bacardi lub bourbonu
W drugiej misce nad kąpielą wodną ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy alkohol, cały czas ubijamy.Masę studzimy
Masę jajeczną powoli wlewamy do przestudzonego mleka i ubijamy na wolnych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Odstawiamy na noc do lodówki. Eggnog pijemy schłodzony.
Składniki:
proporcje na 8 porcji:
700ml mleka
200-250 ml słodkiej śmietanki co najmniej 36%
3 laski cynamonu
laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół
ziarenko kardamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub kwiatu muszkatu
5 żółtek
2/3 szklanki cukru pudru około 130g
175ml ciemnego Rumu Bacardi lub bourbonu
Wykonanie:
W rondelku mieszamy mleko i śmietankę. Dodajemy cynamon, wanilię, kardamon, gałkę muszkatołową. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu zagotowania. Rondelek zestawiamy z ognia.Wyławiamy przyprawy.W drugiej misce nad kąpielą wodną ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy alkohol, cały czas ubijamy.Masę studzimy
Masę jajeczną powoli wlewamy do przestudzonego mleka i ubijamy na wolnych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Odstawiamy na noc do lodówki. Eggnog pijemy schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz