Luksusowy pasztet z łososia
Składniki:
na 6-8 porcji:
ciasto:
200 g zimnego masła200 g białego sera śmietankowego
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
750 g filetu z łososia lub pstrąga łososiowegopieprz cytrynowy
gruby por
posmarowanie:
jajkomleko
wykończenie:
50 g czerwonego kawioru do posypaniazielenina
plasterki cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym.
Pora dzielimy na "oddzielne liście" i blanszujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Pora osuszamy na ręcznikach kuchennych. Liście układamy tak by lekko na siebie nachodziły i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na przestudzone liście kładziemy rybę i owijamy ją w liście.
Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto. Z ciasta wykrawamy 2 ryby. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rybę. Brzeg smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Przykładamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dociskamy widelcem. Brzuch ryby regularnie nacinamy nożyczkami, by powstały łuski.
Z resztek ciasta lepimy oczy i pyszczek ryby. Przyklejamy je rozmąconym jajkiem. Całą rybę smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C około 40 minut.
Tak przygotowana ryba smakuje zarówno podana na gorąco jak i na zimno.
Rybę proponuję podawać posypaną czerwonym kawiorem i natką pietruszki oraz koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz