Luksusowy pasztet z łososia


 
Soczyste mięso z łososia otoczone blanszowanym porem oraz kruchym ciastem serowym. Całość po upieczeniu posypane czerwonym kawiorem.

Składniki:


na 6-8 porcji:

 

ciasto:

200 g zimnego masła
200 g białego sera śmietankowego
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

750 g filetu z łososia lub pstrąga łososiowego
pieprz cytrynowy
gruby por

posmarowanie:

jajko
mleko

wykończenie:

50 g czerwonego kawioru do posypania
zielenina
plasterki cytryny

 

Wykonanie:


Ciasto:

Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.

Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym.

Pora dzielimy na "oddzielne liście"  i blanszujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Pora osuszamy na ręcznikach kuchennych. Liście układamy tak by lekko na siebie nachodziły i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na przestudzone liście kładziemy rybę i owijamy ją w liście.










Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto. Z ciasta wykrawamy 2 ryby. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rybę. Brzeg smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Przykładamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dociskamy widelcem. Brzuch ryby regularnie nacinamy nożyczkami, by powstały łuski.












Z resztek ciasta lepimy oczy i pyszczek ryby. Przyklejamy je rozmąconym jajkiem. Całą rybę smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C około 40 minut.












Tak przygotowana ryba smakuje zarówno podana na gorąco jak i na zimno.

Rybę proponuję podawać posypaną czerwonym kawiorem i natką pietruszki oraz koperkiem.

Komentarze

Popularne posty