Króliczkowe miseczki
Urocze miseczki w kształcie króliczków można w nich podać sałatkę warzywną, żurek lub zrobić z nich zapiekanki z serem i pieczarkami.
Składniki:
na każdego króliczka:
2 okrągłe bułki, mała na główkę, duża na brzuszek
czarna oliwka
marynowana mała papryczka sweet drop
pasterek czerwonej goudy
2 wykałaczki
Wykonanie:
Z dużej bułki ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Z odkrojonej części wycinamy uszy, łapki i ogonek. Z mniejszej bułce odcinamy spód i robimy w niej otwory na oczy i nosek. Oliwkę przecinamy na pół.
Połówki oliwek wciskamy w miejsce oczu, a z papryczki robimy nosek. Uszka nabijamy na wykałaczki i mocujemy na główce. Czerwonym serem ozdabiamy łapki.
Brzuszek napełniamy sałatką warzywną lub zupą (zupę najlepiej nalać do kokilki, a następnie włożyć do bułki). Na bułce układamy główkę, przy brzuszku układamy łapki i ogonek.
Jeśli robimy króliczkowe zapiekanki proponuję piec brzuszek, główkę i łapki osobno. Króliczka składamy po upieczeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz