Krokiety szpinakowe
Chrupiąca panierka skrywa pod sobą delikatne liście szpinaku z dodatkiem czosnku pokryte gęstym sosem beszamelowym.
350-400 g liści szpinaku, może być mrożony
100 g startego sera grana padano
3-4 ząbki czosnku
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
500 ml mleka
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania ja użyłam razowej
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy pokrojone liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser. Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości.
Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki.
Następnie obtaczamy je w bułce tartej i formujemy krokiety następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
proporcje na około 20 sztuk:
350-400 g liści szpinaku, może być mrożony
100 g startego sera grana padano
3-4 ząbki czosnku
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
500 ml mleka
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania ja użyłam razowej
Wykonanie:
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy pokrojone liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser. Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości.
Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki.
Następnie obtaczamy je w bułce tartej i formujemy krokiety następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz