Łosoś zapiekany pod sosem kurkowym
Delikatny, soczysty łosoś ukryty pod aksamitnym sosem kurkowym.
Składniki:
350 g filetu z łososia bez skóry
sól, pieprz
Sos kurkowy:
250 g kurek1/4 cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki masła
60 ml białego wina lub bulionu
80 ml śmietanki kremowej 30%
łyżka posiekanej pietruszki
sok z cytryny
pomidor, natka pietruszki do ozdoby
pieczywo do podania
Wykonanie:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek.Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje.
Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny.
Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz