Łosoś zapiekany pod sosem kurkowym




Delikatny, soczysty łosoś ukryty pod aksamitnym sosem kurkowym.


Składniki:


350 g filetu z łososia bez skóry
sól, pieprz

Sos kurkowy:

250 g kurek
1/4 cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki masła
60 ml białego wina lub bulionu
80 ml śmietanki kremowej 30%
łyżka posiekanej pietruszki
sok z cytryny

pomidor, natka pietruszki do ozdoby
pieczywo do podania

Wykonanie:


Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek.Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje.
Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny.

Łososia  dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty