Krokiety beszamelowo-warzywne
Chrupiąca skorupka kryje pod sobą warzywa otulone kremowym sosem. Takie warzywne krokiety to idealne danie jarskie lub dodatek do dania mięsnego dla mięsożerców 😎
500 g warzyw (marchewka, seler korzeniowy, groszek i kukurydza)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki pszennej
około 500ml mleka
mielona gałka muszkatołowa
sól lub domowa vegeta
pieprz opcjonalnie
bułka tarta
jajko do panierowania
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy marchewkę i seler pokrojone w drobniutką kostkę oraz groszek i kukurydzę. Mleko powinno pokrywać warzywa jeśli tak nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka.
Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.
Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
500 g warzyw (marchewka, seler korzeniowy, groszek i kukurydza)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki pszennej
około 500ml mleka
mielona gałka muszkatołowa
sól lub domowa vegeta
pieprz opcjonalnie
bułka tarta
jajko do panierowania
Wykonanie:
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy marchewkę i seler pokrojone w drobniutką kostkę oraz groszek i kukurydzę. Mleko powinno pokrywać warzywa jeśli tak nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka.
Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.
Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz