Chipsy o smaku chipotle
Domowe karbowane, grubo krojone chipsy ziemniaczane posypane solą himalajską i płatkami chipotle.
sól himalajska
chipolte w płatkach
2 łyżeczki cukru
olej kokosowy do smażenia
Ziemniaki obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na faliste plasterki. Ziemniaki płuczemy 3-4 razy, do momentu uzyskania czystej wody. Ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10-15 minut.
Ziemniaki odcedzamy przekładamy na papierowe ręczniki by dokładnie odciekły.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym 2-3 minuty w zależności od grubości plasterków. Ziemniaku po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki by odciekły.
Jeszcze ciepłe posypujemy solą i płatkami chipotle. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu jogurtowo-majonezowego.
Składniki:
ziemniaki dowolna ilośćsól himalajska
chipolte w płatkach
2 łyżeczki cukru
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na faliste plasterki. Ziemniaki płuczemy 3-4 razy, do momentu uzyskania czystej wody. Ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10-15 minut.
Ziemniaki odcedzamy przekładamy na papierowe ręczniki by dokładnie odciekły.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym 2-3 minuty w zależności od grubości plasterków. Ziemniaku po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki by odciekły.
Jeszcze ciepłe posypujemy solą i płatkami chipotle. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu jogurtowo-majonezowego.
Komentarze
Prześlij komentarz