Pizza włosko-grecko-amerykańska
Jest to czysta wariacja na temat tego włoskiego dania. Włoski w tej pizzy jest sos z dodatkiem mieszanki arrabbiata, amerykańskie dość grube i puszyste ciasto, a greckie obłożenia al'a sałatka grecka i sos tzatziki.
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonej mieszanki do sosu Arrabiata, lub pietruszka, chili w płatkach, suszone pomidory w płatkach, suszony czosnek w płatkach sól i pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu greckiego
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki
po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
pomidor
kawałek młodej cukinii
kilka czarnych oliwek
2-3 plasterki polędwicy, ja użyłam wędzonej domowej
50 g sera typu feta
100 g startej mozzarelli
natka pietruszki do posypania
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy mozzarellą i pokruszoną fetą. Polewamy polewamy sosem tzatziki. Wierzch posypujemy resztą pokrojonych składników.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C. Pizzę podajemy posypaną natką pietruszki.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki20 g drożdży
150 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
100 ml przecieru pomidorowegołyżeczka suszonej mieszanki do sosu Arrabiata, lub pietruszka, chili w płatkach, suszone pomidory w płatkach, suszony czosnek w płatkach sól i pieprz do smaku
sos tzatziki:
3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu greckiego
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki
obłożenie:
czerwona cebulapo kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
pomidor
kawałek młodej cukinii
kilka czarnych oliwek
2-3 plasterki polędwicy, ja użyłam wędzonej domowej
50 g sera typu feta
100 g startej mozzarelli
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy mozzarellą i pokruszoną fetą. Polewamy polewamy sosem tzatziki. Wierzch posypujemy resztą pokrojonych składników.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C. Pizzę podajemy posypaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz