Pizza włosko-grecko-amerykańska

Jest to czysta wariacja na temat tego włoskiego dania. Włoski w tej pizzy jest sos z dodatkiem mieszanki arrabbiata, amerykańskie dość grube i puszyste ciasto, a greckie obłożenia al'a sałatka grecka i sos tzatziki.

Składniki:


ciasto:

300 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy:

100 ml przecieru pomidorowego
łyżeczka suszonej mieszanki do sosu Arrabiata, lub pietruszka, chili w płatkach, suszone pomidory w płatkach, suszony czosnek w płatkach sól i pieprz do smaku

sos tzatziki:

3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki

obłożenie:

czerwona cebula
po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
pomidor
kawałek młodej cukinii
kilka czarnych oliwek
2-3 plasterki polędwicy, ja użyłam wędzonej domowej
50 g sera typu feta
100 g startej mozzarelli

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:


Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.

Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy mozzarellą i pokruszoną fetą.  Polewamy polewamy sosem tzatziki. Wierzch posypujemy resztą pokrojonych składników.

Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C. Pizzę podajemy posypaną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty