Ekstremalnie pikantne podudzia kurczaka


 Soczyste mięso kurczaka pokryte ekstremalnie pikantnym sosem. Piekielnie dobre.

Składniki:

8 kawałków kurczaka, udka lub podudzia kurczaka
litr kefiru naturalnego

sos:
4 łyżki płynnego miodu
4 łyżki keczupu łagodnego
2 łyżki sosu Xtreme
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropli sosu Worcestershire
łyżka brandy

2 bataty
szalotka
tymianek
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Mięso przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy kefirem, odkładamy na noc do lodówki.
Bataty kroimy w słupki, szalotkę w plasterki. Warzywa nacieramy olejem. Na warzywach układamy umytego z kefiru kurczaka, posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy w 200°C przez 25 minut.
 

W słoiczku mieszamy składniki na sos.
Podpieczonego kurczaka smarujemy sosem. Zapiekamy 3 minuty na funkcji grill. Obracamy, smarujemy sosem i pieczemy kolejne 3 minuty. Tę czynność powtarzałam jeszcze dwa razy z każdej strony, by sos ładnie się skarmelizował i stworzył słodko-pikantną warstwę na mięsie.

Mięso podajemy z batatami, na których się piekło oraz sałatką i sosem jogurtowym.


Komentarze

Popularne posty