Kawałki kurczaka pieczone z chutneyem mango, cytryną i batatami
Słodko, pikantne kawałki kurczaka pieczone w tagine. Chutney z mango i cytryna świetnie komponują się z kurczakiem. Bataty dzięki pieczeniu z mięsem są niezwykle aromatyczne i pełne smaku.
chutney z mango, około 4 łyżki
cytryna
sól morska
pieprz kolorowy
2 papryczki chili
2 bataty
Kawałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę wkładamy cienki plasterek cytryny. Każdą porcję kurczaka nacieramy chutneyem z mango. Mięso układamy na batatach. Między mięsem układamy papryczki chili.
Pieczemy w 180°C przez około 50 minut, ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia by skórka się przyrumieniła.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Składniki:
4 kawałki kurczaka ze skórą najlepiej z domowej hodowlichutney z mango, około 4 łyżki
cytryna
sól morska
pieprz kolorowy
2 papryczki chili
2 bataty
Wykonanie:
Obrane bataty kroimy w ćwiartki. Układamy na dnie tagine. Jak nie macie takiego naczynia to możecie upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.Kawałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę wkładamy cienki plasterek cytryny. Każdą porcję kurczaka nacieramy chutneyem z mango. Mięso układamy na batatach. Między mięsem układamy papryczki chili.
Pieczemy w 180°C przez około 50 minut, ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia by skórka się przyrumieniła.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz