Zupa pomidorowa z klopsikami drobiowo-ryżowymi
Zupa pomidorowa - to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, zazwyczaj podawana z ryżem lub makaronem. Moja wersja jest szybka, ale o bogatym smaku, a klopsiki są po prostu pyszne.
szklanka ugotowanego ryżu na sypko
3 szalotki
kawałek fenkułu
młoda marchewka
sól ziołowa
pieprz ziołowy
łyżka masła
500 ml passaty pomidorowej
300 ml wody lub bulionu warzywnego
łyżka brandy
papryka ostra w płatkach
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Mięso mieszamy z warzywami, ryżem, doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem kolorowym i pieprzem ziołowym.
Do garnka, w którym podsmażaliśmy warzywa dodajemy wodę/bulion i passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami, dolewamy brandy, doprowadzamy do zagotowania.
Do gotującej się zupy wrzucamy małe pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
Zupę podajemy posypaną listkami bazylii.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka QAFPszklanka ugotowanego ryżu na sypko
3 szalotki
kawałek fenkułu
młoda marchewka
sól ziołowa
pieprz ziołowy
łyżka masła
500 ml passaty pomidorowej
300 ml wody lub bulionu warzywnego
łyżka brandy
papryka ostra w płatkach
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie:
Warzywa ścieramy na drobnym oczku, podsmażamy je na maśle, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Warzywa studzimy.Mięso mieszamy z warzywami, ryżem, doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem kolorowym i pieprzem ziołowym.
Do garnka, w którym podsmażaliśmy warzywa dodajemy wodę/bulion i passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami, dolewamy brandy, doprowadzamy do zagotowania.
Do gotującej się zupy wrzucamy małe pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
Zupę podajemy posypaną listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz