Zupa pomidorowa z klopsikami drobiowo-ryżowymi

Zupa pomidorowa - to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, zazwyczaj podawana z ryżem lub makaronem. Moja wersja jest szybka, ale o bogatym smaku, a klopsiki są po prostu pyszne.

Składniki:

500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka QAFP
szklanka ugotowanego ryżu na sypko
3 szalotki
kawałek fenkułu
młoda marchewka
sól ziołowa
pieprz ziołowy
łyżka masła

500 ml passaty pomidorowej
300 ml wody lub bulionu warzywnego
łyżka brandy
papryka ostra w płatkach
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz czarny

Wykonanie:

Warzywa ścieramy na drobnym oczku, podsmażamy je na maśle, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Warzywa studzimy.
Mięso mieszamy z warzywami, ryżem, doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem kolorowym i pieprzem ziołowym.

Do garnka, w którym podsmażaliśmy warzywa dodajemy wodę/bulion i passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami, dolewamy brandy, doprowadzamy do zagotowania.

Do gotującej się zupy wrzucamy małe pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut.

Zupę podajemy posypaną listkami bazylii.

Komentarze

Popularne posty