Kurczak w pomarańczach i perłowym kuskus

 
Soczyste i bardzo aromatyczne kawałki kurczaka.

Składniki:

4 kawałki kurczaka ze skórą
soczysta pomarańcza BIO
4 łyżki miodu
2 papryczki chili

przyprawy:
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
2 łyżeczki ziaren kolendry
łyżeczka gorczycy białej
łyżeczka chili
łyżeczka granulowanego czosnku
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki cynamonu mielonego
pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
goździk
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki imbiru
2 ziela angielskie
2 świeże liście laurowe, bardzo drobno posiekane

świeży tymianek

100 ml domowej przyprawy do zup  lub bulion warzywny
50 ml  Martini Fiero

100 g perłowego kuskus
 3 szalotki

Wykonanie:

Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy kurczaka.
Pomarańczę kroimy na cienkie plastry. Pod skórę kurczaka wkładamy po plastrze pomarańczy.
Do tagine wsypujemy kuskus, wlewamy domową przyprawę w płynie i Martini. Dodajemy pokrojone w ósemki szalotki.

Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Między kawałkami mięsa układamy papryczki chili i pozostałe plasterki pomarańczy. Całość polewamy miodem i posypujemy tymiankiem.

Pieczemy przez 50 minut w 180°C przez 50 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia, żeby skórka się zrumieniła.

Podajemy z ulubioną surówką.


Komentarze

Popularne posty