Mini papryczki faszerowane mięsem z piersi kurczaka i ryżem zapiekane w śmietanie

Słodkie mini papryczki nadziane farszem z piersi kurczaka i zapieczone w śmietanie. Apetycznie się prezentują i oczywiście wyśmienicie smakują.

Składniki:

1 kg słodkich mini papryczek
500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka QAFP
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
3 szalotki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa

300 g wiejskiej kwaśnej śmietany
sól ziołowa

świeży tymianek

Wykonanie:

Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, startymi szalotkami. Doprawiamy, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Umyte papryczki nacinamy wzdłuż ku szypułce, ale nie docinamy do końca. Każdą papryczkę nadziewamy mięsem i zamykamy.

Do naczynia, w którym będziemy zapiekać wlewamy posoloną śmietanę. W naczyniu układamy nadziane papryczki. Papryczki pieczemy pod przykryciem w 180°C przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy listkami tymianku.


Komentarze

Popularne posty